BÆREKRAFTIG LUKSUS: Vannbåren varme er både en miljøvennlig og komfortabel måte å varme opp hjemmet ditt på.
Sist oppdatert: 17. november 2023
Et vannbårent system kan brukes til å varme opp både rom og tappevann. Du får en energieffektiv, miljøvennlig og komfortabel måte å varme opp hjemmet ditt på. Høres det fristende ut, men du er usikker på prisen? Da må du lese videre for å få svaret på “hva koster vannbåren varme?”
Før vi svarer på “hva koster vannbåren varme”, så er det nyttig å forklare litt rundt selve systemet. Den endelige prisen avhenger nemlig av hvordan du velger å sette det sammen. Du kan nemlig velge mellom varmedrivere som gulvvarme, varmekonvektorer og radiatorer. Kostnaden for vannbåren varme kan dermed variere, avhengig om du vil ha alle varmedriverne eller bare én av dem.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Vannbåren varme innebærer at varmen blir overført til varmedriverne via vann som sirkuleres i rør. Dette gjør systemet svært energieffektivt, sammenlignet med mange andre oppvarmingsmetoder. I tillegg kan du velge mellom ulike varmekilder som for eksempel luft/vann varmepumpe, væske/vann varmepumpe, bioovn og solfangere.
Kostnaden for å installere et vannbårent system består derfor av tre ulike deler:
Det er viktig å tenke på vannbåren varme som en investering. Du kan spare mye penger på sikt i form av reduserte strømregninger, samt øke verdien på boligen din. Utgiftene vil avhenge av hvor stort huset ditt er, samt hvilke løsninger du velger å gå for.
Varmekilde vil komme i tillegg til arbeid og varmedrivere, noe som kan koste ca. 50 000 kr og opp. Det er viktig å vurdere hvor mye energi du bruker på oppvarming i året for å kunne regne ut hvor fort du tjener inn igjen kostnadene. Det kommer vi tilbake til senere i artikkelen.
I tillegg til at du kan spare penger på sikt, finnes det en rekke andre fordeler med vannbåren varme:
Et vannbårent system er dermed en investering for deg som vil kutte strømregningen, uten at det skal gå utover komforten i hjemmet. Innkjøpspris og monteringskostnader kan være ganske høy, men du kan altså spare inn igjen pengene på sikt.
Det er hovedsakelig gulvvarme, viftekonvektorer og radiatorer som er mest brukt sammen med vannbåren varme. Hvilken du bør velge, avhenger av ditt varmebehov. Mange kombinerer vannbåren varme med gulvvarme, ettersom du får en behagelig varme i boligen. Det kan koste mellom 1500 kr og opptil 3000 kr per kvadratmeter for å montere gulvvarme.
Prisen på vannbåren gulvvarme avhenger av ulike faktorer som størrelse på gulvet, samt om du skal rive et gammelt gulv. Det er billigere å installere gulvvarme om du bygger nytt eller uansett skal renovere gulvet. Du slipper imidlertid å rive gulvet om du vil installere radiatorer og/eller viftekonvektorer.
Dersom du allerede har vannbåren varme i boligen grunnet oljefyring, så kan viftekonvektorer og radiatorer være en rimelig løsning. Viftekonvektorer er en slags kombinasjon av både vifter og radiatorer, og de kan raskt varme opp boligen din. Det finnes også viftekonvektorer som henges høyt på veggen, og de kan minne om en luft/luft varmepumpe.
Prisen på radiatorer og viftekonvektorer kan variere fra noen tusenlapper til titusener, avhengig av størrelse og ytelse. Dersom du vil ha en nøyaktig pris, anbefaler vi å innhente tilbud og presisere hvor stor boligen din er. Du trenger nok flere radiatorer for å varme opp et stort rom eller flere rom. En høytytende viftekonvektor i taket kan imidlertid være effektiv nok til at du bare trenger én.
Du kan ofte få såkalte grønne boliglån til å ha råd til å installere vannbårent varmepumpesystem. Dette kan være en god løsning dersom renten er lavere enn inntjeningen.
Varmekilde er det som kan gjøre størst utslag på hva det koster med vannbåren varme. De rimeligste varmekildene er bioovn med vannkappe, luft/vann varmepumpe og biokjele. Bioovn med vannkappe koster fra ca. 70 000 kr og opp for både bioovn og tank. Du må kjøpe inn ved eller pellets som du kan bruke til å fyre i ovnen.
Biokjel kan koste fra 50 000 kr og opp, avhengig av varmeeffekt. De mest effektive kan koste opptil 150 000 kr. Du trenger ved, flis eller pellets, akkurat som med bioovn. Bioovn og biokjel kan likevel være et godt alternativ til elektriske varmekilder, og du kan bruke dem både i hjemmet ditt og i fritidsboligen din.
Det er også verdt å nevne at du kan bruke solfangere som varmekilde. Solfangere er et godt valg for deg som ønsker å produsere egen solkraft, kombinert med vannbåren varme. Solfangere kan koste ca. 75 000 kr. Du bør imidlertid ha en annen oppvarmingskilde i tillegg som du kan bruke i perioder hvor du produserer lite energi selv.
Mange velger å kombinere vannbåren varme med varmepumper for å virkelig spare penger på strømregningen. Med mindre du har tilgang til gratis eller svært billig ved, flis eller pellets, så har ikke bioovn og biokjel det største sparepotensialet. Du kan derimot spare mange tusen i året med en varmepumpe.
Den billigste typen varmepumpe som kan kombineres med et vannbårent system er luft-til-vann varmepumpe. Luft/vann varmepumper utvinner energi fra luften utendørs og bruker varmen til å varme opp vannet i det vannbårne systemet ditt. Ifølge Enova, så koster en luft/vann varmepumpe mellom 60 000 kr og 130 000 kr. Installasjon kommer i tillegg.
Har du et årlig strømforbruk på 25 000 kWh eller mer? I så fall kan du spare 8800 kWh per år. Dersom snittprisen per kWh ligger på 1 kr, så kan du spare 8800 kr i året. Levetiden er på 12-15 år. La oss si at du brukte ca. 80 000 kr totalt på varmepumpen, så vil du ha tjent inn igjen investeringen på 9-10 år.
Jo høyere strømforbruk du har, desto raskere kan du tjene inn igjen varmepumpen. Vi anbefaler at du undersøker hvor mye strøm du ellers ville ha brukt på oppvarming for å vurdere om luft/vann varmepumpe lønner seg for deg.
Væske/vann varmepumper er de mest effektive varmepumpene som kan brukes med et vannbårent system. De koster derimot mer, ettersom monteringen er mer omfattende. Disse varmepumpene henter energi fra under bakkenivå som brukes til å varme opp vannet i det vannbårne systemet. Varmepumpene passer for deg som bruker 30 000 kWh eller mer i året.
Det finnes tre forskjellige væske/vann varmepumper: bergvarmepumpe, jordvarmepumpe og sjøvarmepumpe. Bergvarmepumper henter opp energi som er lagret i fjell under bakkenivå. Du kan spare ca. 11 000 kr i året, dersom vi tar utgangspunkt i det samme regnestykket ovenfor. Prisen begynner imidlertid på ca. 120 000 kr og opp, utenom arbeid.
Det er vanskelig å gi et tydelig svar på hvor mye det koster å installere vannbåren varme. Monteringskostnadene avhenger av størrelsen på boligen, samt hvilke varmedrivere og varmekilder du skal montere. Du må også betale for rør og deler til det vannbårne systemet. Husk at du også må legge gulv, dersom du skal montere vannbåren gulvvarme.
Arbeidet koster mindre, dersom du bygger nytt eller uansett skal renovere boligen din. Vannbåren varme kan også være en rimelig løsning, dersom du tidligere brukte oljefyring og har systemet på plass allerede. Den beste måten å finne ut hva prisen på vannbåren varme blir for boligen din er å hente inn tilbud.
Vi anbefaler at du bruker en anbudstjeneste, slik at du slipper å bruke tid og krefter på egne undersøkelser. Tilbudene du mottar er både gratis og uforpliktende. Det er etterhvert mange selskaper i Norge som monterer vannbåren varme. De fleste av disse har lang erfaring, og de kan derfor gi deg god veiledning underveis.
Her er noen flere tips til deg som vil ha vannbåren varme til en god pris:
Du kan få støtte fra Enova til å montere vannbåren varme og/eller varmekilder til vannbåren varme. I skrivende stund kan du få opptil 10 000 kr i støtte, men det er viktig å påpeke at reglene kan endre seg raskt. Du bør derfor sjekke nettsidene til Enova for å sikre deg at ordningen fortsatt gjelder.
Du må imøtekomme en del krav for å få støtten. Det vannbårne systemet må være kjøpt innen de siste 20 månedene, og du må bruke et registrert firma til å montere systemet. Du må også dokumentere utgiftene dine, for eksempel ved å legge med faktura fra leverandøren.
I tillegg kan du få ekstra støtte til følgende varmekilder:
Du kan altså ikke få støtte til luft/vann varmepumpe lenger. Enova støtter kun energitiltak i oppstartsfasen med lav etterspørsel og høye priser. Luft/vann varmepumper kan likevel være et fornuftig valg for deg som ønsker en rimelig varmekilde som kan redusere strømkostnadene dine, samtidig som du opprettholder god komfort i hjemmet.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Du har nå fått mye god informasjon om hva det koster med vannbåren varme, og vi ønsker derfor å runde av med å oppsummere de viktigste punktene. Husk at det er verdt å ta seg tid til å sammenligne ulike løsninger, slik at du får et system som er godt egnet for ditt varmebehov.
Da er det bare å ønske deg lykke til med det nye vannbårne systemet ditt!
Vannbåren varme er en type oppvarmingssystem som bruker vann i stedet for luft til å varme opp tappevann og rom i boligen. Systemet består av en varmekilde, en varmedriver og rørsystemer. Varmekilden kan for eksempel være jordvarme eller biovn.
En vannbåren varmekilde produserer energi som overføres til en varmedriver. Varmedriveren bruker denne energien til å varme opp vannet i rørsystemet. Vannet blir så sendt gjennom rørene og fordeler varmen i boligen.
Det er flere grunner til å velge vannbåren varme. Systemet gir jevn og behagelig varme, og du kan enkelt regulere temperaturen i boligen. I tillegg kan vannbåren varme være mer energieffektiv enn andre typer oppvarmingssystemer, noe som kan redusere strømregningen din.
Vannbåren varme koster som regel mer å legge, men de kan derimot spare deg for mest penger på sikt. Nøyaktig hvor mye du kan spare avhenger av strømforbruket ditt.
Det avhenger av hvilken varmekilder du velger. Væske/vann varmepumper kan for eksempel vare i 20-30 år, mens luft/vann varmepumper varer i 12-15 år.
Det er ikke anbefalt å montere vannbåren varme selv. Systemet er ganske komplekst, og det er bedre å la en fagperson gjøre jobben for å sikre at alt fungerer optimalt. Selv om du i teorien kan gjøre enkelte deler av arbeidet selv, kan det fort oppstå problemer.
Prisen på et vannbårent varmeanlegg avhenger av størrelsen på boligen din, hvilken type oppvarmingssystem du har i dag og hvilke komponenter du trenger. Du bør derfor alltid innhente tilbud fra fagpersoner før du bestemmer deg for å installere et vannbåren system.