Bilde

KREVER KUNNSKAP: En varmepumpe skal alltid monteres og demonteres av en sertifisert varmepumpemontør.

Demontere varmepumpe: Slik går du frem

Sist oppdatert: 17. november 2023

Har du en gammel varmepumpe som skal vekk? Det er ikke bare å rive den ned selv. Den inneholder skadelige gasser og det er viktig å gå riktig frem når du skal demontere varmepumpe. Les videre for å oppdage nøyaktig hva du bør gjøre for å fjerne varmepumpen.

Ikke demonter varmepumpen selv

Det første vi vil presisere er at du ikke kan demontere varmepumpen selv. Du må ha hjelp av en sertifisert varmepumpemontør. Det er nemlig viktig at personen som skal hjelpe deg har F-gass sertifisering. Gassene kan utgjøre en fare for liv og helse, dersom varmepumpen ikke blir demontert på riktig vis.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Han eller hun vil så frakte vekk varmepumpen og sørge for at den blir kastet på riktig måte. Det er viktig at varmepumpen blir levert på en gjenvinningsstasjon for å bli behandlet som EE-avfall. Det som kan resirkuleres blir resirkulert, og gassene blir behandlet på en forsvarlig måte.

Første steg for å demontere varmepumpe er derfor å finne en god varmepumpemontør. Vi anbefaler at du kontakter minst tre forskjellige aktører for å få et godt tilbud. Sammenlign prisene nøye for å sikre at du ikke betaler for mye for tjenesten. Montøren vil også kunne ta en sjekk av den gamle varmepumpen for å se om den kan fikses eller om den må byttes ut.

Dersom du skal bytte den gamle varmepumpen ut med en ny modell, kan det lønne seg å bruke samme forhandler eller montør til både demontering av gammel varmepumpe og montering av ny varmepumpe. I så fall bør du be om tilbud på begge deler. Montøren vil kunne hjelpe deg med å velge riktig varmepumpe til boligen din under befaring.

Hvordan sjekke om levetiden har utløpt

Det kan være mange årsaker til hvorfor du må demontere varmepumpen. Enten levetiden er over, du skal flytte bolig eller varmepumpen er defekt, så trenger du hjelp med å fjerne den. Varmepumper har en gjennomsnittlig levetid på 15 år, noe som betyr at den sannsynligvis er utløpt når du har hatt den i 10-12 år. 

Levetiden kan likevel være forskjellig fra merke til merke, så det kan lønne seg å sjekke produsentens anbefalinger på hvor lenge den bør være i bruk. En varmepumpe som er over 12 år gammel vil også begynne å bruke mer energi for å kompensere for at den ikke fungerer like godt som da den var ny. 

Dette betyr at du kan oppleve at strømregningen stiger, samtidig som boligen ikke blir like godt oppvarmet. En annen ting du bør være obs på, er tegn til skader eller slitasje på varmepumpens utedel. Ettersom den blir utsatt for mye vær og vind, kan det oppstå skader som gjør at den ikke fungerer optimalt.

Her er noen typiske tegn på at varmepumpen bør byttes ut:

 • Den trekker unormalt mye strøm
 • Mer støy enn normalt
 • Redusert ytelse

En sertifisert varmepumpemontør vil kunne sjekke om varmepumpen virkelig må fjernes eller ikke. Dersom du oppdager noen av disse tegnene eller om varmepumpen begynner å fuske på andre måter, så anbefaler vi at du kontakter en profesjonell.

Hvordan bytte varmepumpe

Det kan være kjedelig å bytte ut den gamle varmepumpen. De gode nyhetene er at det skjer stadig nye fremskritt på varmepumpemarkedet. Du kan dermed få en modell med bedre standard enn den forrige, uten å måtte betale for mye.

Det er stor forskjell mellom modellene som ble solgt for 10-15 år siden og dem som selges nå. Du har dermed gode muligheter til å sikre deg en ny varmepumpe som yter bedre og bruker mindre strøm, samt har mange praktiske funksjoner som fjernstyring via WiFi.

Du kan blant annet få varmepumper med:

 • Stillemodus og svært lavt støynivå
 • Veldig lavt energiforbruk
 • Smart varmestyring for reduserte strømregninger
 • Svært effektive luftfiltre som fanger opp pollen og bakterier
 • Avanserte luftmønstre for effektiv oppvarming

Vi anbefaler at du innhenter tilbud og priser via en anbudstjeneste, fremfor å kontakte ulike forhandlere selv. Du kan spare mye tid og krefter på denne måten, samt du kan enklere vurdere kostnader og priser. I tillegg bør du be om befaring med montørene før du bestemmer deg. Befaringen er viktig for at du skal få et nøyaktig pristilbud.

Tilbudene er gratis og uforpliktende, og du trenger derfor ikke å takke ja til noen av dem. Det er imidlertid viktig at du tar deg tid til å velge riktig varmepumpe, slik at du blir fornøyd med den på sikt. Det er nemlig ikke sikkert at den varmepumpen som er billigst akkurat nå, vil være den som er best egnet for ditt varmebehov.

Billige løsninger kan koste deg dyrt

Det kan koste deg dyrt å forsøke å demontere varmepumpe selv. Ikke bare er det ulovlig, men du utsetter deg for fare. Dersom du ønsker å montere varmepumpen et nytt sted, så kan det hende den ikke fungerer riktig. Du risikerer dessuten å ikke få kompensasjon ved forsikringssaker eller garantier, dersom du monterer og/eller demonterer varmepumpen selv.

Det er derfor vi anbefaler at du alltid tar kontakt med en profesjonell for å få utført arbeid på varmepumper. En sertifisert varmepumpemontør har lang erfaring og vet akkurat hvordan de skal demontere og montere en varmepumpe. I tillegg vil profesjonelle kunne finne ut hvis det er noe galt med varmepumpen, slik at de kan utbedre feilene på en trygg måte.

Vi ønsker samtidig å nevne at små og billige varmepumper kan bli kostbare på sikt, dersom du egentlig hadde trengt en stor og kraftig modell. Viftene må nemlig jobbe ekstra hardt for å varme opp hjemmet ditt, noe som medfører stor slitasje på delene. Ikke bare trekker det mye strøm, men levetiden kan også bli forkortet. 

Du må i så fall bytte ut varmepumpen lenge før det egentlig burde ha vært nødvendig. Det kan derfor være lurt å investere i en kraftig nok varmepumpe med én gang, slik at du ikke trenger å tenke på dette igjen før mange år frem i tid. Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med å velge rett modell, slik at du ikke trenger å bekymre deg for dette.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Slik demonterer du varmepumpen

Du har fått mye informasjon om hvordan man demonterer varmepumper.  Vi håper denne guiden har gitt deg svar på dine spørsmål. Husk at det er ulovlig å demontere og montere varmepumpen selv, så la alltid en profesjonell utføre jobben.

Vi avslutter den lille guiden vår ved å oppsummere de viktigste punktene:

 • Innhent tilbud fra ulike montører for å sammenligne priser
 • Montøren kommer for å demontere den gamle varmepumpen
 • Montøren kan også kjøre varmepumpen til gjenvinning
 • Nå kan du få en ny varmepumpe installert i boligen din

Da er det bare å ønske deg lykke til med å få varmepumpen fjernet. Husk at du kan få gode tilbud ved å be om tilbud på ny varmepumpe fra samme montør som demonterer den gamle for deg.

Få svar på vanlige spørsmål om å demontere varmepumpe

Meldingsboble
Hvor mye koster det å få en varmepumpe fjernet?

Det er vanskelig å si hvor mye det koster, da dette avhenger av mange forskjellige faktorer. Vi anbefaler at du innhenter tilbud fra ulike montører for å få et nøyaktig prisoverslag. Husk at tilbudene er gratis og uforpliktende.

Meldingsboble
Er det ulovlig å demontere en varmepumpe selv?

Ja, det er ulovlig å demontere og montere varmepumpen selv. Dette er fordi det kan være farlig. La alltid en profesjonell utføre jobben.

Meldingsboble
Hvor lenge tar det å få en varmepumpe fjernet?

Tidsbruken avhenger av størrelsen på varmepumpen, hvor den er installert, om den skal kjøres til gjenvinning og lignende. Det bør likevel ikke ta mer enn noen få timer. Spør gjerne montøren om forventet tidsbruk på forhånd, slik at du kan planlegge dagen din bedre.

Meldingsboble
Hva skjer med varmepumpen når den blir fjernet?

Montøren kan kjøre den til gjenvinning, slik at den blir resirkulert på en forsvarlig måte. Du kan alternativt ta den med deg og levere den til gjenvinning som EE-avfall. Spør gjerne montøren om dette på forhånd, slik at du ikke trenger å tenke på det på selve dagen.

Meldingsboble
Bør jeg få en ny varmepumpe installert av samme montør som fjerner den gamle?

Dette er noe du må vurdere selv, men det kan godt hende at den samme montøren kan gi deg et godt tilbud for begge deler. Husk at du kan be om gratis og uforpliktende tilbud på ny varmepumpe fra flere ulike montører, slik at du enkelt kan sammenligne priser og se hva som lønner seg.

Meldingsboble
Hva skal jeg være obs på når jeg velger varmepumpe?

Det er viktig at du tar deg tid til å velge ny varmepumpe til å erstatte den gamle, slik at du blir fornøyd med den på sikt. Den beste varmepumpen er den som har riktig størrelse og ytelse i henhold til boligen din. Altfor små varmepumper kan nemlig trekke for mye strøm, uten at du oppnår tilstrekkelig varme i hjemmet ditt.

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

De fleste varmepumper er svært energieffektive, samtidig som de gir mye varme. Det er verdt å påpeke at nye modeller er mer energieffektive enn gamle. Dersom du oppdager at den gamle varmepumpen begynner å trekke enda mer strøm enn normalt, så kan det være på tide å bytte den ut.