Bilde

VIKTIG MED VEILEDNING: For å finne passende varmepumpe til næringsbygg, er det lurt å søke råd hos en dyktig varmepumpeforhandler.

Varmepumpe til næringsbygg: en komplett guide

Sist oppdatert: 17. november 2023

Det er viktig å velge rett varmepumpe til næringsbygg. Vi har gjort det litt enklere for deg ved å lage en komplett guide. Vi ser nærmere på hvordan du velger rett type og hvordan du finner gode tilbud.

Velg riktig varmepumpe til næringsbygg

Næringsbygg har ofte behov for store mengder energi, og de har dermed også høye energikostnader. Men det finnes heldigvis en energieffektiv metode som ofte kan redusere kostnadene betydelig: varmepumper. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Næringsbygg har ofte behov for større kapasitet og ytelse enn private boliger. Derfor er det viktig å velge en varmepumpe med god nok kapasitet til å dekke byggets varmebehov. En varmepumpe som er beregnet på næringsbygg har ofte følgende egenskaper:

  • Større kapasitet
  • Bedre ytelse
  • Mer robust konstruksjon

Det er likevel ikke alltid nødvendig å velge den dyreste og mest avanserte varmepumpen. Det viktigste er at du velger en varmepumpe som samsvarer med arbeidsplassens behov. I tillegg er varmepumpe en miljøvennlig og fornybar metode som kan redusere klimagassutslipp. Du må imidlertid velge en varmepumpe til næringsbygg som er tilpasset ditt varmebehov og spesifikke forhold ved bygget. 

For eksempel, hvor stort areal skal dekkes? Har dere vannbåren varme i næringsbygget? Ønsker dere flere varmepumper? Har dere ekstra oppvarmingskilder? Svaret på disse spørsmålene er avgjørende for at dere skal velge rett varmepumpe til arbeidsplassen. 

Det finnes hovedsakelig tre typer som du kan velge mellom:

  • Væske-til-vann varmepumpe
  • Luft-til-vann varmepumpe
  • Luft-til-luft varmepumpe

Du må sette opp et budsjett på forhånd, slik at du vet hvor mye dere kan bruke på nye oppvarmingskilder til arbeidsplassen. Det kan være store prisvariasjoner mellom de ulike varmepumpene. Du må også huske på at varmepumpe kan være en stor investering her og nå, men du kan spare betydelig med penger på sikt i form av reduserte energikostnader.

Det er viktig å kartlegge hvordan varmepumpen skal brukes. Ønsker du oppvarming av rom og tappevann? Har du behov for nedkjøling? Har du spesifikke ønsker om temperatur og effekt? En dyktig varmepumpeforhandler vil kunne hjelpe deg med å sette opp et passende system som passer for ditt næringsbygg, men det kan være lurt å gjøre seg opp noen tanker på forhånd.

Vi skal nå se nærmere på de tre forskjellige varmepumpetypene, slik at du enklere kan avgjøre hvilke som passer best for arbeidsplassen din.

Væske-til-vann varmepumper

Dersom dere har høye energikostnader og vannbåren varme i bygget, så kan en væske-til-vann varmepumpe være et godt valg. Det finnes tre forskjellige væske-til-vann varmepumper: bergvarmepumpe, jordvarmepumpe og sjøvarmepumpe. Vi kommer til å fokusere på bergvarmepumpe, ettersom den gir mer stabil varme hele året.

Det betyr imidlertid ikke at du bør utelukke jordvarmepumpe og sjøvarmepumpe. For eksempel, sjøvarmepumpe kan være et alternativ om bygget ligger rett ved vann. Dersom du først skal kjøpe en væske-til-vann varmepumpe, så kan du godt spørre forhandleren om hvilken du bør velge. De vil kunne veilede deg og komme med anbefalinger allerede under befaring. 

Bergvarmepumpe fungerer ved å hente varme fra berg eller fjell under bakkenivå. Mange mener derfor at bergvarme gir mer stabil varme enn jordvarmepumpe, men det bør påpekes at jordvarme også fungerer om vinteren. Jordvarmepumper trenger derimot mer plass, ettersom man må grave ut lange plastslanger på eiendommen.

Bergvarme hentes rett opp via en energibrønn som bores ned til nærmeste fjell eller berg. Energibrønnene kan vare i opptil 100 år, mens bergvarmepumpen har en forventet levetid på 20 år. Den kan imidlertid vare enda lengre enn det. Den umiddelbare investeringen kan dermed være høy, men du får en bærekraftig løsning som kan vare svært lenge.

Luft-til-vann varmepumper

Luft-til-vann varmepumper kan brukes med vannbårne systemer. De er rimeligere enn væske-til-vann varmepumper og mindre krevende å montere. Du må nemlig ikke gjøre inngrep på eiendommen. Akkurat som “vanlige” luftvarmepumper, så monteres det en utedel på utsiden av næringsbygget.

Varme utvinnes fra luften utendørs og brukes til å varme opp vannet i det vannbårne systemet. De er kraftigere enn luft-til-luft varmepumper og kan brukes til å varme opp både rom og tappevann. Luft-til-vann varmepumper er dermed et supert alternativ til dem som ikke ønsker væske-til-vann varmepumpe, men likevel vil ha en kraftig varmepumpe til vannbåren varme.

Luft-til-luft varmepumper

Til slutt har vi luft-til-luft varmepumper. De kan ikke brukes med vannbåren varme, men de er et bra alternativ til dem som ønsker effektiv oppvarming eller nedkjøling av rom. Denne typen varmepumpe henter inn frisk luft fra utsiden. Luften varmes opp og fordeles i rommet ved hjelp av vifter. Systemet består av en innedel og en utedel.

Fordelen med luftvarmepumper er at de også kan brukes til luftrensing. De fleste modeller fås med avanserte luftfiltre som fanger opp bakterier, støv, smuss og pollen. Noen kan også redusere vond lukt. Dersom du ønsker større kontroll over viftene, bør du se etter varianter med forskjellige mønstre for luftstrømmen.

Næringsbygg over flere etasjer bør vurdere varmepumpe med multisplitt. Du kan i så fall koble flere innedeler til samme utedel, slik at du slipper å ha flere utedeler spredt rundt på bygget.  Dette sparer deg for både plass og penger. Luft-til-luft varmepumpe kan benyttes i tillegg til andre oppvarmingssystemer, f.eks panelovner eller gulvvarme. 

Pris på varmepumpe til næringsbygg

Væske-til-vann varmepumper koster mest fordi de er så kraftige. Monteringskostnadene for bergvarmepumpe kan også være ganske høye, avhengig av hvor lang energibrønnen bør være. Selve varmepumpen kan koste ca. 120 000 kr og opp. Monteringskostnadene varierer i henhold til grunnforholdene og andre forhold ved eiendommen.

Luft-til-vann varmepumper koster fra ca. 70 000 kr, pluss montering. Monteringskostnadene vil likevel være lavere, ettersom de er relativt enkle å installere. Dersom det ikke er installert et vannbårent system i næringsbygget, så må du først få dette på plass. Prisen på vannbåren varme vil i så fall komme i tillegg til varmepumpen.

Luft-til-luft varmepumper er de billigste varmepumpene. De kraftigste modellene koster over 40 000 kr, men små varmepumper koster ca. 15 000 kr. Montering kommer i tillegg. Dersom du kun trenger en liten varmepumpe til én etasje, så kan du få en energibesparende og effektiv modell til en ganske rimelig pris.

Du kan spare mest penger på sikt ved å montere en væske-til-vann varmepumpe. Ifølge Enova, så passer denne typen varmepumpe best til næringsbygg som bruker over 30 000 kWh per år. Luft-til-vann varmepumper passer imidlertid best for dem som bruker over 25 000 kWh, mens luft-til-luft varmepumper passer for bygg som bruker over 15 000 kWh.

Få gode tilbud på varmepumper til næringsbygg

Det finnes mange gode leverandører av varmepumper til næringsbygg. Det er smart å sammenligne priser for å finne dem som har det beste tilbudet. I tillegg er det viktig å vurdere kvaliteten på tjenestene, samt hvilken service de kan tilby. En god leverandør vil alltid hjelpe deg med å velge rett varmepumpe, og de vil ha kunnskap om både installasjon og drift.

Vi anbefaler at du bruker en anbudstjeneste for å innhente tilbud. Slike tjenester er gratis og uforpliktende. Du sender inn opplysningene dine og blir deretter kontaktet av relevante varmepumpeforhandlere for næringsbygg. Deretter bør du ha befaring for å få nærmere veiledning om hvilke systemer og løsninger som passer for arbeidsplassen. 

Befaring er ofte nødvendig for å få et nøyaktig pristilbud. Varmepumpeforhandlerne må ofte se næringsbygget og sette seg inn i hvilket system du trenger for å kunne anbefale riktig varmepumpe til næringsbygget ditt. Husk å vurdere tilbudene nøye, slik at du velger det beste alternativet for næringsbygget ditt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Slik velger du varmepumpe til næringsbygg

Du har nå fått mye god informasjon om hvordan du skal velge riktig varmepumpe til næringsbygg, samt hvordan du innhenter gode tilbud. Vi ønsker derfor å avrunde med en oppsummering over de viktigste punktene, slik at du raskt kan avgjøre hvilken type varmepumpe som passer best for din arbeidsplass:

  • Vurder varmebehov, spesifikke forhold ved bygningen og budsjett
  • Ta en titt på de forskjellige varmepumpene og gjør deg kjent med alternativene
  • Innhent gratis og uforpliktende tilbud
  • Gjennomfør befaringen for å få et nøyaktig pristilbud på et system som passer for bygget
  • Sammenlign priser og velg det du liker best

Det er mange gode grunner til å velge varmepumpe til næringsbygg. De gir effektiv oppvarming og kan redusere energiutgiftene betydelig. I tillegg er de en miljøvennlig løsning som ikke forurenser luften. Dersom du ønsker å vite mer om varmepumper, kan du ta kontakt med en forhandler eller varmepumpemontør. 

En pålitelig og dyktig forhandler vil gjerne komme på befaring og vise deg de ulike modellene, slik at du kan få den informasjonen du trenger for å ta det beste valget for arbeidsplassen din.

Få svar på vanlige spørsmål om varmepumpe til næringsbygg

Meldingsboble
Hvilken type varmepumpe passer best til næringsbygg?

Det kommer an på varmebehovet, samt om dere har vannbåren varme eller ikke. Mindre næringsbygg kan bruke luft-til-luft varmepumper, mens større bygg med vannbåren varme bør vurdere enten væske-til-vann varmepumper som bergvarme eller luft-til-vann varmepumper. Bergvarmepumper passer best for næringsbygg med høye energikostnader og som trenger en svært kraftig, pålitelig varmepumpe.

Meldingsboble
Hvor mye koster en varmepumpe til næringsbygg?

Det spørs helt på hvilken type varmepumpe du vil kjøpe. Luft-til-luft varmepumper er den rimeligste typen og fås for 15 000 kr til over 30 000 kr per stykk. Væske-til-vann varmepumper koster mest med en prislapp på 120 000 kr og opp, pluss montering. Mindre bygg kan klare seg med én eller flere luftvarmepumper. Dersom du har et stort bygg med høye energikostnader, så kan en væske-til-vann varmepumpe være verdt investeringen på sikt.

Meldingsboble
Er det viktig å bruke en forhandler som kan gi et samlet tilbud på både varmepumpe og montering?

Ja, det er viktig å finne en god varmepumpeforhandler for næringsbygg med kunnskap om både varmepumper, montering og service. En profesjonell leverandør kan gi deg råd om hvilken type varmepumpe som passer best til nettopp ditt næringsbygg, samt veilede deg gjennom hele prosessen.

Meldingsboble
Hvor mye kan jeg spare på å installere varmepumpe i næringsbygg?

Det er vanskelig å si hvor mye du kan spare, da svaret avhenger av spesifikke forhold ved bygget, energiforbruk og hvilken type varmepumpe du velger. En dyktig varmepumpeforhandler for næringsbygg vil kunne hjelpe deg med å velge den mest energieffektive løsningen som mulig, slik at du kan spare både penger og miljø.

Meldingsboble
Er det viktig å velge en pålitelig varmepumpe?

Ja, det er svært viktig å velge en kvalitetsvarmepumpe som er testet og godkjent for norske forhold. Det gjelder spesielt for næringsbygg. Pass på at du velger en varmepumpeforhandler som har god erfaring og kunnskap. Husk også at varmepumpe er en stor investering, så det er viktig å sette seg godt inn i hvilke varmepumper som passer best for bygget.

Meldingsboble
Hvor ofte bør jeg be om service på varmepumpen?

Enkelte varmepumper krever litt mer vedlikehold enn andre. Du kan gjøre mye av vedlikeholdet på en luft-til-luft varmepumpe selv, for eksempel å støvsuge filtre. Spør montøren om dette allerede under befaringen, særlig hvis du vurderer ulike alternativer. Da vet du hvor mye vedlikehold de ulike løsningene krever på forhånd.