Bilde

LØNN FOR STREVET: Med litt is i magen og research i markedet, kan du være heldig å gjøre et kupp på varmepumpe.

Varmepumpe-kampanjer: Få de beste tilbudene

Sist oppdatert: 17. november 2023

Ser du etter kampanjer på varmepumper? Lurer du på hvordan du får de beste tilbudene? Det er mange som lurer på om det finnes billigere tidspunkt å kjøpe varmepumpe enn andre. For eksempel, om våren selges vinterutstyr billig og om høsten selges hagemøbler billig. Så da finnes det kanskje noe tilsvarende for varmepumper? 

Høysesong for å kjøpe varmepumpe er ofte om høsten før vinteren banker på døren. Du kan imidlertid finne gode varmepumpe-kampanjer de fleste tider på året. I tillegg kan du gjøre noen enkle grep for å spare penger og finne de beste tilbudene, uansett når på året du kjøper varmepumpe. 

Les videre for å få mange gode tips, slik at du kan sikre deg en billig varmepumpe som passer perfekt for nettopp din bolig.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Sammenlign priser og tilbud

Vi begynner med det beste tipset, nemlig å sammenligne priser og tilbud på varmepumpe. Det lønner seg å bruke litt tid på research. Du kan enten kontakte ulike varmepumpeforhandlere og montører selv, eller du kan bruke en anbudstjeneste. Sistnevnte er et praktisk og tidsbesparende alternativ for deg som ikke ønsker å kontakte mange forskjellige forhandlere selv.

Anbudstjenester er gratis og uforpliktende for deg som skal kjøpe varmepumpe. Du trenger bare å sende inn opplysningene dine én gang via et kort skjema. Anbudssiden formidler opplysningene dine til aktuelle forhandlere, og du blir kontaktet av dem som er best match for deg. Du velger selv om du vil svare på tilbudene eller ikke.

Vi anbefaler at du inviterer varmepumpemontørene hjem på gratis befaring før du takker ja eller nei til et tilbud. Det er kun ved å undersøke boligen din at montøren kan gi deg en nøyaktig pris på montering, samt komme med gode anbefalinger til varmepumper i rett størrelse. Du får det beste sammenligningsgrunnlaget ved å sammenligne tre forskjellige tilbud.

Ta en titt på fjorårets modeller for å spare penger

Varmepumpemarkedet er i stadig utvikling. Det betyr at varmepumpemodellene blir stadig mer avanserte og energieffektive. Det slippes ofte nye, oppdaterte versjoner. Du kan derfor spare penger på å kjøpe en eldre modell, ettersom disse selges billig for å tømme lageret.

Husk at selv eldre modeller av varmepumpe er svært effektive. Du kan derfor fint kjøpe en slik og likevel kutte strømregningen. Du bør imidlertid velge et pålitelig merke som selger nordiske varmepumper som Mitsubishi, Panasonic og Daikin.  Du kan enten spørre hos merkeforhandleren din om de har noen eldre modeller som selges nå eller du kan ta en titt på nett.

Den billigste varmepumpen er den som passer best for boligen din

For å spare penger på en varmepumpe, handler det i bunn og grunn om å velge rett modell. En altfor liten varmepumpe vil gi deg høyere energikostnader over tid, selv om innkjøpsprisen er lavere. Viftene trekker nemlig mye strøm når de må jobbe hardt. Hvis varmepumpen er for liten for boligen din, så må den jobbe nærmest kontinuerlig for å forsøke å oppnå ønsket temperatur.

Det er derfor smart å tenke seg om på forhånd, slik at du vet akkurat hvilken størrelse og type du trenger. Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med å velge riktig modell. De kan for eksempel vurdere størrelsen på boligen din, antall etasjer og hvor godt isolert boligen din er. Deretter kan de foreslå modeller til deg som samsvarer med varmebehovet ditt. 

Følg med over tid

Dersom du er på jakt etter gode varmepumpe-kampanjer og tilbud, anbefaler vi at du følger med over tid. Ikke hopp på første og beste tilbud, men bruk litt tid på å undersøke markedet. Da kan du være sikker på at du faktisk får det beste tilbudet og at varmepumpen er av høy kvalitet. Husk at en varmepumpe er en stor investering som kan vare i 12-15 år.

Tilbud på varmepumper for vannbåren varme

Hittil har vi fokusert på luft-til-luft varmepumper, men det er verdt å nevne at du også kan få gode tilbud på varmepumper til vannbåren varme. Eksempler på denne typen varmepumpe er avtrekksvarmepumpe, luft-til-vann varmepumpe og væske-til-vann varmepumpe. Alle disse fungerer sammen med vannbårne systemer.

Du kan spare betydelig med penger på strømregningen med disse, ettersom de også varmer opp tappevann i boligen. De fleste husholdninger bruker nemlig mest strøm på nettopp oppvarming av bolig og varmtvann. Jo mer strøm du bruker, desto større sparepotensiale har du. En væske-til-vann varmepumpe er den typen som bruker minst energi og dermed også er den billigste i drift. 

Denne typen varmepumpe koster imidlertid mer å kjøpe. Monteringskostnadene kan også være høyere. Hvis du ikke har vannbåren varme i boligen din, kan det være en stor investering å installere dette før du kjøper en slik varmepumpe. Det er verdt å sette opp et budsjett for å se hvor mye du kan spare før du bestemmer deg.

Hvilket merke bør jeg velge for å finne gode tilbud på varmepumpe?

Mitsubishi, Panasonic, Toshiba og Daikin er kjente varmepumpemerker som selger nordiske varmepumper. Du kan forvente at varmepumpene er effektive, robuste og holder i mange år. Disse merkene tilbyr varmepumper i mange varianter og størrelser, slik at du enkelt kan finne den beste modellen for boligen din.

Kjente modeller og serier fås i ulike styrker til forskjellig pris. Du kan deretter spørre forhandleren om gode tilbud på varmepumper i den styrken som du trenger. Husk at det også finnes mange andre gode merker, så det lønner seg å undersøke markedet for å finne lønnsomme tilbud. 

Innhent tilbud på varmepumpe via anbudstjeneste

Den enkleste måten å finne gode varmepumpe-kampanjer og tilbud er ved å bruke en anbudstjeneste for varmepumper. I så fall må forhandlerne konkurrere om å få deg som kunde, slik at du kan få det beste tilbudet på varmepumpe. I tillegg sparer du verdifull tid i en travel hverdag, ettersom du slipper å gjøre masse research selv.

Slike anbudstjenester fungerer ved at du sender inn opplysningene dine én gang via et kort skjema. Deretter kobles du opp mot aktuelle, lokale varmepumpemontører. Du vil deretter motta tre gratis og uforpliktende tilbud fra forskjellige montører. Anbudstjenesten er helt gratis og uforpliktende, og du taper ingenting på å bruke dem. 

Nå kan du sammenligne tilbudene og velge det beste alternativet for deg. Vi anbefaler at du har befaring med flere montører for å få det beste sammenligningsgrunnlaget. Montørene må nemlig se boligen din for å vurdere hvilken varmepumpe som er best, samt gi deg et nøyaktig pristilbud på både varmepumpe og montering.

Standard montering koster som regel 5000-6000 kr, men kostnaden kan også være høyere. For eksempel, montering koster mer hvis det er stor avstand mellom innedel og utedel. Husk derfor å spørre om totalpris under befaring.

Andre god tips for å spare penger på varmepumpe

I tillegg til å spare penger på selve innkjøpet, så kan du spare penger på strømregningen ved å bruke varmepumpen riktig. For eksempel, du kan koble varmepumpen til WiFi for å fjernstyre den. Dersom den ikke har innebygd WiFi, så tilbyr de fleste merker ekstrautstyr som du kan bruke for å få nettilgang.

Bruk fjernstyring til senke varmen når du ikke er hjemme og øke temperaturen når du er på vei hjem. I hverdagen kan du også forhåndsinnstille temperaturen til gitte tider. For eksempel, varmepumpen kan senke og øke temperaturen på gitte tidspunkt helt automatisk. Du slipper dermed å tenke på det selv.

Avhengig av hvilken strømleverandør du har, så kan du også begynne med smart oppvarming. Varmepumper med WiFi kan nemlig “snakke” med strømappen for å regulere oppvarmingen i henhold til strømpriser og værmeldingen. Det kan være en god del penger å spare med tiltak som dette.

Det er også viktig å ta godt vare på varmepumpen for at den skal vare lengst mulig. En godt vedlikeholdt varmepumpe har en levetid på rundt 12-15 år, mens en som ikke blir vedlikeholdt kan ha kortere levetid. For å forlenge levetiden på din varmepumpe og holde den i god stand, anbefaler vi at du:

  • Sjekker filter og rengjør det jevnlig
  • Holder varmepumpen fri for støv og skitt
  • Regelmessig service av profesjonelle montører

En godt vedlikeholdt varmepumpe vil også være mer energieffektiv, noe som kan gi deg lavere strømregninger.  Det er altså en vinn-vinn situasjon!

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: slik finner du tilbud og kampanjer på varmepumpe

Den enkleste måten å finne gode varmepumpe-kampanjer er via anbudstjenester. Du kan også gjøre egne undersøkelser og spørre forhandleren om gode tilbud. I tillegg er det lurt å følge med over tid, slik at du kan være sikker på å få det beste tilbudet. Sist, men ikke minst, så må du ta godt vare på din nye varmepumpe for at den skal vare i mange år. 

Husk at det alltid lønner seg å sammenligne flere tilbud før du tar et valg, da kan du være sikker på at du faktisk får det beste tilbudet på varmepumpe. 

Få svar på vanlige spørsmål om varmepumpe-kampanjer

Meldingsboble
Er det alltid lurt å velge den billigste varmepumpen?

Nei, det er ikke alltid lurt. Kvalitet og driftssikkerhet er viktige faktorer når du skal investere i en varmepumpe, så det kan hende at en dyrere modell er bedre for deg på lang sikt. Den beste og mest energieffektive varmepumpen er den som samsvarer med varmebehovet ditt.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å kjøpe varmepumpe?

Det avhenger helt av boligens størrelse og oppvarmingsbehov. Små og billige varmepumper fås for ca. 15 000 kr, mens kraftige flaggskipmodeller kan koste over 30 000 kr. Montering kommer i tillegg. Du kan forvente at en standardinstallasjon vil koste mellom 5000-6000 kr.

Meldingsboble
Hvor lenge varer en varmepumpe?

En luft-til-luft varmepumpe og luft-til-vann har en levetid på opptil 15 år, men det er viktig at den blir vedlikeholdt og rengjort jevnlig for å sikre optimal ytelse. Væske-til-vann varmepumper kan vare i 20 år eller mer.

Meldingsboble
Kan jeg spare penger ved å montere varmepumpen selv?

Nei, det er ikke anbefalt å montere varmepumpe selv. Det er faktisk ikke lov heller -- kun F-gass sertifiserte fagpersoner kan montere dem. En feilaktig installasjon kan skade varmepumpen og føre til at den mister effektivitet over tid. Det kan også oppstå fare for liv og helse. Det er bedre å la en profesjonell montør fra forhandleren din installere varmepumpen, slik at du er sikker på at jobben blir gjort riktig. 

Meldingsboble
Hvor mye elektrisitet bruker en varmepumpe?

Det er vanskelig å si helt nøyaktig hvor mye elektrisitet en varmepumpe bruker, avhengig av størrelse og modell. De mest effektive varmepumpene kan imidlertid gi 5 ganger så mye energi som de bruker. Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med å finne de mest effektive modellene, slik at du kan spare mest mulig penger på strømregningen.

Meldingsboble
Hvilken type varmepumpe bør jeg velge?

Dette avhenger helt av boligens størrelse, oppvarmingsbehov og plassering. En luft-til-luft varmepumpe passer for de fleste hjem. Hvis du har et hus med vannbåren varme, så bør du kjøpe en varmepumpe som fungerer med dette systemet.