Bilde

BEHAGELIG: Bergvarme bidrar til et godt inneklima, og energibruken er dessuten vesentlig lavere enn strøm.

Er bergvarme lønnsomt og hvor mye sparer jeg?

Sist oppdatert: 18. november 2023

Bergvarme er lønnsomt for både deg og for miljøet, så sant du har høyt nok energiforbruk og forholdene ligger til rette for en bergvarmepumpe. Her får du alle detaljer om hvor mye du kan spare på bergvarme, samt om det er den beste løsningen for deg.

Hva er egentlig bergvarme for noe?

En bergvarmepumpe er en type væske-til-vann varmepumpe som henter opp energi fra en energibrønn som bores ned i bakken. Energien kommer fra solen og lagres inne i fjellet. Brønnen gjør det mulig å utnytte denne energikilden. Energien som hentes opp blir brukt til å varme opp vann. Vannet sirkuleres til radiatorer eller vannbåren gulvvarme fra varmepumpen. Det er mange fordeler ved væske-til-vann varmepumper:

·        Fornybar energikilde

·        Lavt energiforbruk

·        Lang levetid

·        Ingen støy utendørs

·        Lave vedlikeholdskostnader

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Bergvarme bidrar til et godt inneklima, og energibruken er vesentlig lavere enn strøm. Du får en jevn og god varme i boligen, året rundt. I tillegg trenger du egentlig ikke å tenke mer på varmepumpen når den først har kommet på plass, noe som er gull verdt for deg som vil ha et så vedlikeholdsfritt oppvarmingssystem som mulig.

Hvor mye sparer jeg på bergvarme?

Hvor lønnsomt bergvarme er for deg og hvor mye du vil spare vil i stor grad avhenge av strømforbruket ditt. Ifølge Enova, vil en vanlig enebolig kunne spare ca. 11.100 kWh i året. Det utgjør ca. 150 000 kr spart i løpet av levetiden til varmepumpen, så sant du tar utgangspunkt i en strømpris på 1 kr/kWh. Jo mer strøm du bruker, desto mer lønnsomt blir det å legge om til bergvarme.

Du må også ta i betraktning at bergvarme øker boligens verdi, noe som gjør at du kan få høyere pris for boligen om du bestemmer deg for å selge. Ikke bare sparer du penger ved å bytte til et varmesystem med lavere energiforbruk, men du kan tjene inn igjen investeringskostnadene ved boligsalg.

Det er viktig å være oppmerksom på at bergvarme er lønnsomt over tid, og det kan ta flere år før du har tjent inn igjen kostnadene ved installasjon og kjøp av bergvarmepumpe. Det er vanlig å måtte beregne ca. 5-10 år med nedbetaling. Det er imidlertid slett ikke alle varmesystem som betaler seg selv innen levetiden er omme.

Spar penger på strømregningen ved å bytte til bergvarme

Det er mange ulike faktorer som spiller inn for å beregne hvor mye du kan spare på strømregningen ved å bytte til bergvarme. Det er derfor ikke mulig å gi et standardsvar på hvor lønnsomt det er med bergvarme som passer for alle. Du kan imidlertid sette opp et anslag ved å vurdere følgende:

·        Eksisterende oppvarmingssystem

·        Hvilken energikilde du bruker til oppvarming i dag

·        Årlig strømforbruk

Du bør se forskjell på strømregningen med én gang du har byttet til bergvarme, særlig om du har benyttet deg av strøm til oppvarming. Mange opplever at reduserte strømkostnader veier opp for eventuelle lån og avdrag for å finansiere bergvarme. Husk på at regningene er høyest om vinteren. Ikke bare har du større behov for oppvarming, men strømmen koster i tillegg mer om vinteren.

Vi anbefaler at du skaffer deg en oversikt over strømforbruket ditt. De fleste strømselskap har slike oversikter inne på nettsidene sine, og du får tilgang ved å logge deg inn på “Mine sider”. Deretter bør du kontakte ulike varmepumpeleverandører for å spørre hvor mye strøm du kan spare per måned med utgangspunkt i gjennomsnittlig forbruk. Enkelte leverandører har kalkulatorer på nettsiden sin, slik at du kan regne det ut selv. Du bør imidlertid be dem hjem på befaring for å få et mer nøyaktig svar.

Hvor mye koster bergvarme?

Bergvarmepumper koster som regel ca. 120 000 kr og oppover, avhengig av leverandør og varmeeffekt. I tillegg til selve bergvarmepumpen, må du nemlig betale for boring og installasjon. En totalpris på opptil 200 000 kr er vanlig. Du kan også be om ekstra funksjoner ved behov, for eksempel oppvarming av svømmebasseng. Disse kostnadene vil i så fall komme i tillegg.

Vi anbefaler på det sterkeste at du legger jobben ut på anbud og ber ulike leverandører om å komme på befaring. Det er nemlig ikke mulig å fastsette en nøyaktig pris, hvis ikke installatøren får vurdert forholdene grundig. De ser blant annet på følgende:

·        Boligens størrelse, plassering og eventuelle forutsetninger

·        Geografisk plassering og grunnforhold

·        Demontering av tidligere varmesystem

Grunnforhold og bergarter kan også ha stor innvirkning på hvor lang tid jobben kommer til å ta, ettersom leverandøren må bore en energibrønn ned i fjellet for å hente opp energi. Det kan også variere hvor dypt de må bore for å hente ut energi, men stort sett er det ca. 80-200 meter her i Norge. Du bør beregne ca. 350 kr per meter energibrønn som et cirka utgangspunkt, men det nøyaktige tallet vil variere.

Legg jobben ut på anbud for å spare penger

Det kan være store prisforskjeller fra firma til firma, og du kan spare penger ved å sammenligne forskjellige tilbud. Du bør imidlertid ha hodet med deg når du skal i gang med sammenligningen. Pass på at firmaene har bruker samme grunnlag. Er det noe du ikke forstår, bør du ta kontakt og be dem om å forklare.

Det kan hende at den ene installatøren er vesentlig mye billigere fordi han ikke har inkludert alle utgiftene i tilbudet, og disse faller da utenom som ekstraregning. Da er det plutselig ikke så billig lenger allikevel. Pass på at du får et godt tilbud med alle kostnader inkludert. Be spesifikt om å få opplysninger om eventuelle ekstrautgifter og hvordan disse beregnes – da slipper du å få en ubehagelig overraskelse når du skal gjøre opp for jobben.

Det er viktig å ikke bare se på pris når du skal installere bergvarme: Du må kunne stole på at installatøren utfører en ordentlig jobb. Be om referanser, og ta gjerne kontakt med tidligere kunder for å være sikker på at installasjonen går riktig for seg. Bergvarme er en stor investering som skal vare over flere tiår, og det er viktig at arbeidet er av høy kvalitet.

Hvem passer bergvarme for?

Det er viktig å ikke bare se på kostnadene når du skal legge om til bergvarme. Du må også sette deg inn i alle fordeler og ulemper, slik at du kan ta en god avgjørelse når du skal velge ny form for oppvarming til boligen din.

Fordelene ved bergvarme

En av fordelene med bergvarmepumpe er at anlegget ikke tar særlig med plass utendørs. Varmepumpen varer lenge, og det er et svært driftssikkert system som krever relativt lite vedlikehold. Selve energibrønnen kan vare i flere hundre år, og det er kun varmepumpen som må byttes ut etter endt levetid.

Et annet stort pluss med bergvarme er at selve opptakskilden har en høy og stabil temperatur, året rundt. Du er derfor mindre sårbar for frost og kulde når du velger bergvarmepumpe, samtidig som du får kjøling om sommeren som koster omtrent ingenting. Frostvæsken blir i så fall sirkulert til en viftekonvektor som installeres i boligen, det vil si en radiator med vifte.

Ulempene ved bergvarme

Enova anbefaler bergvarmepumper og andre væske-til-vann-varmepumper til husstander som bruker mer enn 30.000 kWh per år. Det betyr at du bør vurdere andre former for oppvarming om strømforbruket ditt er vesentlig mye lavere enn dette. Kanskje det er mest gunstig med andre typer varmepumper? Eller kanskje du heller vil produsere strøm selv og installere solcellepanel?

Du må i tillegg ha et vannbårent varmesystem på plass eller være villig til å installere et slikt system. Det er mulig å søke om ekstra støtte til dette om du ikke har et egnet system på plass fra før av.  Du må også være obs på at deler av anlegget graves ned i hagen, og du må derfor ha et egnet uteområdet. Det er viktig at du ikke bygger over anlegget i ettertid, for eksempel terrasse eller flotte blomsterbed.

Få støtte til bergvarmepumpe

Du kan søke om støtte til bergvarmepumpe til boliger og fritidsboliger gjennom Enova. Privatpersoner kan også søke om støtte til nye boliger. Satsene kan variere over tid, men i skrivende stund tilbyr Enova 10 000 kr i støtte til deg som vil bytte til bergvarmepumpe eller andre væske-til-vann-varmepumper.

Det er viktig at det er du som privatperson som starter, gjennomfører og betaler for prosjektet for å ha krav på støtten. Ønsker du mest mulighet trygghet før du inngår en slik investering, så kan du også helt gratis gjennomføre en kredittsjekk av deg selv for å være på den sikreste siden. Du bør ta godt vare på alt av dokumentasjon og kvitteringer underveis. Firmaet du velger må være registrert og følge norske forskrifter. Du må søke om støtte før det har gått 20 måneder siden du kjøpte varmepumpen.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Er det egentlig lønnsomt med bergvarme?

Det korte svaret er at ja, bergvarme er lønnsomt så sant du har et relativt høyt strømforbruk og forholdene rundt huset ligger til rette for det. Vi anbefaler at du ber om befaring og tar en avgjørelse ut fra tilbudet du får, samt vurderer flere ulike installatører for å få best mulig tilbud på bergvarme. Da er det bare å ønske deg lykke til med det nye varmesystemet ditt!

Få svar på ofte stilte spørsmål om bergvarme er lønnsomt

Meldingsboble
Hva er fordelene med bergvarme sammenlignet med andre varmepumpeløsninger?

Fordelene med bergvarme er at den er mer energieffektiv og har en stabil energiproduksjon året rundt, uavhengig av utetemperatur. Bergvarme har også lavere driftskostnader og lengre levetid sammenlignet med andre varmepumpeløsninger som luft-til-vann og luft-til-luft varmepumper.

Meldingsboble
Hva er bergvarme, og hvordan fungerer det?

Bergvarme er en form for varmepumpeteknologi som utnytter energi lagret i berggrunnen. En væske sirkulerer i borehull i bakken, og henter opp varmeenergi. Varmepumpen forvandler deretter denne energien til varme som kan benyttes i boligens vannbårne varmesystem.

Meldingsboble
Hvilke faktorer påvirker lønnsomheten av bergvarme?

Lønnsomheten av bergvarme påvirkes av investeringskostnadene (inkludert boring, varmepumpe og installasjon), energipriser, støtteordninger, og besparelser på energikostnadene som følge av den høyere energieffektiviteten. Bergvarme blir mer lønnsomt jo høyere energibehovet er og jo bedre isolasjon boligen har.

Meldingsboble
Er bergvarme lønnsomt?

Bergvarme kan være lønnsomt, men det avhenger av flere faktorer som boligens størrelse, energibehov og isolasjon, samt de lokale energiprisene. Selv om investeringskostnadene er høyere enn for andre varmepumpeløsninger, kan besparelsene på energikostnadene over tid gjøre bergvarme til en lønnsom investering.